Az előző cikkben eljutottunk a nagy kérdésig, hogy mégis mennyibe kerül ez, ha az ember nulláról szeretné kezdeni. Itt a hangsúly a nullán van, szóval ha valaki rendelkezik egy napjainkban közepes teljesítményű számítógéppel, az máris súlyos százezreket takaríthat meg.

Milyen számítógép kell hozzá?

Azoknak, akiknek a képen látható csodához hasonlít a kiindulópont, vagy még ilyen sincs, sajnos van egy rossz hírem. A szimulátorozás elengedhetetlen feltétele egy modern, legalább középkategóriás számítógép, ami játékra termett. A céges laptop, meg úgy általában a laptopok alkalmatlanok az ilyesmire, ugyanis hiába rendelkeznek sok esetben erős processzorral, a grafikus kártya vagy hiányzik, vagy nagyon gyenge. Persze kivételek akadnak, de ha kifejezetten erre a célra vásárolunk gépet, akkor semmiképp se gondolkodjunk ilyesmiben.

A szimulátorozás elengedhetetlen tartozéka az asztali számítógép, nemzetközi nevén PC (personal computer). A pontos konfigurációra most nem térnék ki, ugyanis ahány szakember, annyi vélemény arról, hogy miből épül fel egy jó gép. Különböző márkákra és típusokra esküszik szinte mindenki, ezért ebbe semmiképp sem szeretnék belemenni, de az árat megmondom, ezen felül sajnos mindenkinek meg kell keresni a “hozzáértő havert”, vagy egy közeli szaküzletet.

Legalább egy 200, de inkább 250-350 ezer forinttal kell számolnunk, amiből egy megbízható középkategóriát kapunk gyakorlatilag nulla extrával.

Persze lehet spórolni itt-ott és csak a viták elkerülése végett írtam ekkora ráhagyással, azonban 350.000 Ft-ból már egészen biztosan kapunk olyat, amin futtathatjuk a kiszemelt programot.

A perifériák megvásárlásakor is körültekintőnek kell lennünk, sok esetben erősen helyfüggő lehet a jó választás. Monitorból kapni már 21:9-es képarányú azaz ultrawide típusokat is, amely megfelelőbb a célnak, mint az átlagos 16:9-es, de pánikra nincs ok, mert kezdésnek bőven megteszi az utóbbi is, azonban árban nincs nagy különbség. Ultrawide monitort manapság már kb 60.000 Ft-tól kapni, de természetesen a képminőség és egyéb tényezők, mint például a képfrissítés, vagy a méret lényegesen befolyásolhatják az árat. A szimulátorokhoz nem elengedhetetlen a manapság divatos 144 Hz-es, vagy nagyobb képfrissítés, de én inkább a méretet helyezném előtérbe, ugyanis minél nagyobb annál jobb. A képminőséget és minden egyebet pedig egy személyes teszt után szubjektíven értékeljünk. Természetesen ha pénztárcánk engedi, vehetünk csúcsgépet és monitort is.

Ide kell a kormány

Kiemelném, hogy itt szimulátorozásról beszélünk, amelyet már a korábban leírt szoftverekhez társítanék, de vegyük át újra őket gyorsan: Assetto Corsa, Assetto Corsa Competizione, Automobilista, rFactor 2, iRacing. Komoly vita tárgyát képezi a témában a Project Cars 2 és a Codemasters féle F1 széria. A következő részben a ezekről külön lesz szó, addig azonban nézzük mi kell még ahhoz, hogy élvezni is tudjuk a szimulátorozást.

Erre ugyanis gyakorlatilag végtelen mennyiségű pénzt el lehet költeni, de továbbra is a kezdőkhöz szeretnék szólni. Azt már tudjuk, hogy mennyibe kerül egy számítógép, de mire van még szükségünk még? Egy vezérlőre, amivel ezeket irányítani tudjuk, ismertebb nevén “kormány”, na meg helyre ahova felszerelhetjük őket.

Itt sajnos pontos típusokat és márkákat kell írnom, mert máshogy ez nem megy. Kicsit nehéz feladat, de el kell döntenünk, hogy az alábbi két útból melyiket választjuk.

  1. Veszünk egy olyan kormányt, amely a kezdő szinttől a középhaladóig, de ügyes kezek között esetleg annál is többre elég.
  2. Vásárolunk egy vérprofi cuccot az előbbi többszöröséért, mert tudjuk, hogy nekünk ez életre szóló hobbi lesz.

A kettessel nyilván akkor spórolunk, ha igazunk lett és tényleg hosszú éveken át fogjuk csapatni, hiszen akkor kihagytuk az olcsóbb, de komoly szinten már hátrányt jelentő, élvezeti faktorból valamennyit mínuszoló technikát. Na nem mintha azzal nem lehetne éveket lehúzni, de van aki többre vágyik. Itt írnám le gyorsan, hogy én magam az “1.”-es vagyok és tökéletesen elég, de nem mindenki egyforma.

Az “olcsóbb” megoldásnál két márkát kell érintenünk. Ez a kettő a Logitech és a Thrustmaster. Előbbivel nincs sok dolgunk, hiszen egyetlen típust, méghozzá a G29-et találjuk, mint PC kompatibilis kormány. Itt meg kell említeni, hogy van egy alváltozata, méghozzá a G290, amely XBOX-ra született, fura módon mégis a PS4 verzió a hivatalosan PC-hez ajánlott, de egyébként utóbbi okosabb is egy led sorral és pár plusz gombbal. Egyéb eltérés a kettő között nincs. Ezt a típust nagyjából 75.000 Ft-ért szerezhetjük be újonnan és külön kapható hozzá a H váltó. Évekig el lehet lenni vele, kezdésnek talán nincs is tökéletesebb.

Nem mennék bele nagyon, de a G29-ben fogaskerekek dolgoznak, amelynek a sebesség és a “feeling” látja kárát picit. Amennyiben épp egy rázókövön veretjük, helyenként nem olyan részletességgel és nem olyan gyorsan érezzük ezt a kormányon. Erre nyújthat megoldást a Thrustmaster T300-as típus, amely már az úgynevezett szíjas megoldással rendelkezik. Ez picit közvetlenebb érzést kelthet, de alapvetően valószínűleg a pályán ettől gyorsabbak nem leszünk. Árban viszont magasabban járunk, mivel egy ilyen szerkezet nagyjából 100.000 Ft-nál indul és mivel mindkettő márkához három pedált kapunk (Thrustmasternél erre külön figyeljünk vásárláskor, mivel rengeteg kiadásban lehet kapni a típust!) és a váltót külön kell beszerezni, így mérlegelnünk kell, hogy megéri-e a különbség.

A “2.” csoportba tartozó embereknek komolyabb felszerelések után kell nézni. Ezeknél csak márkákat említenék és onnantól sajnos házi feladat. A Fanatec és a SimuCube honlapjain el lehet veszni a komolyabbnál komolyabb technikákban, kezdve a “direct drive”-tól az olajos pedálokon át mindenben. Erről többet nem szeretnék írni, aki ebbe az irányba akar menni rögtön az elején, annak errefelé kell nézelődni. Itt 300.000 Ft alatt gyakorlatilag nem áll össze egy szett és az még tényleg csak a kezdet. Én kezdőknek a második utat biztosan nem ajánlanám, de tudok olyanról, aki így csinálta és nem bánta meg.

Hova szerelem fel?

El kell gondolkodnunk mennyi helyünk van a szimulátorozásra, de szerencsére van kompromisszumképes megoldás.

Ezeket az eszközöket általában pár mozdulattal le és felszerelhetjük, így a kormányt magát akár egy íróasztalra is elhelyezhetjük, hiszen nem lesz elmozdíthatatlan. A pedálok kezdésképpen a legtöbb esetben a földre kerülnek és csak reménykedünk abban, hogy az irodai széket hozzá tudjuk igazítani a dolgokhoz úgy, hogy ne legyen teljesen kényelmetlen. Komfortos szinte egészen biztosan nem lesz és egy-egy rossz pozíciótól akár a lábunk is könnyedén megfájdulhat, ezért erre mindenképp figyeljünk és lehetőség szerint kísérletezzünk ki egy megfelelő pozíciót. A pedálok alá pedig mindenképp érdemes szőnyeget helyezni és azt valamilyen formában rögzíteni, hiszen például egy erősebb fékezéssel könnyedén eltolhatjuk azokat, ahogyan az irodai vagy egyéb székeket is. A pedálok alján általában egy kis fogazott kapaszkodót le tudunk nyitni, amely ezt az elcsúszást hivatott megakadályozni a székeknél kreatívnak kell lennünk. A “gurulós” fajtákhoz például a különböző szaküzletekben találhatunk fékezhető kereket, de lehetőségekhez mérten valamilyen módon ki is támaszthatjuk azokat. Erre is mindenképpen érdemes figyelni, mert észrevehetetlenül is befolyásolhatja teljesítményünket.

Mindig van feljebb…

Ha van egy kis helyünk és persze az anyagiak sem szabnak határt, akkor szerelhetjük a vezérlőnket állványra. Ebből több félét is könnyedén találunk az interneten, az összehajtható ülés nélkülitől, az egészen prefesszionális ám lényegesen nagyobb helyet elfoglaló példányokig. Míg előbbi kb 35.000 Ft-tól indul, addig az állítható üléssel és akár monitortartóval rendelkező darabok több százezer forintra is rúghatnak. Érdemes tehát először vagy az íróasztalos, vagy pedig a legolcsóbb stabil megoldásokkal kísérletezni.

Léteznek olyan komoly rendszerek, amelyek már az autó mozgását is szimulálják és természetesen a VR (virtuális valóság) szemüvegek gyártói is nagy hangsúlyt fektetnek a szimulátorokra. Ahogy mondtam (írtam), a határ a csillagos ég, vagy picit feljebb, de kezdésnek szerintem mindenképpen maradjunk a földön.

Mivel folytatjuk?

Nem ér véget a költekezés, mivel még választanunk kell magunknak szofvert is, amivel játszani fogunk (ha a szimulátorteremben nem tettük volna még meg). Természetesen ezen a fronton is lesz az olcsótól a drágáig minden, de tudunk okosan dönteni és a következő részben remélhetőleg fogunk is.