Amennyiben az előző cikk meghozta a kedved, vagy csak sikerült lerombolni a szimulátorozással kapcsolatos általános tévhiteket, akkor ideje továbblépni. Ahogy ígértem, nem kell egy vagyont költened arra, hogy rájöjj, vajon ezt a hobbit tényleg neked találták-e ki, vagy csak egy fellángolás. A megoldás egyszerűbb mint gondolnád (vagy pont az amit gondolsz).

Figyelem, dobpergés… még mindig … ééés a nagy kérdésre a válasz: El kell menni egy szimulátor terembe. Bizony! Ennyi, nincs benne semmi nagy megfejtés.

Sokan azt hiszik próbálták a szimulátorozást, mert a Hungaroringen rendezett versenyek egyikén, vagy akár bármilyen másik rendezvényen bepattantak egy kiállított szimbe. Persze van akinek már itt elmegy a kedve, de lehet, hogy azt a környezet teszi.

Ezek általában nagy publikumnak és széles rétegnek beállított, többnyire autós játékokat és nem szimulátorokat futtató dolgok. Egy ilyen rendezvényen a célközönség a gyerekektől az anyukákon és hölgyeken át, egészen a nagypapákig terjed. Egyrészt komfortról szó nincs, mikor a legtöbb esetben még negyvenketten állnak mögötted és várják, hogy a kedves hostess lány mikor szól neked, hogy ennyi, másrészt ha mégis szimulátor program fut a gépen, akkor általában egyféle és egy pályán. A lényeg, hogy lehet ez egy jó élmény és jó móka, de saját tapasztalatom alapján pont ennyire is való az ilyesmi.

Egy jó szimulátor teremben viszont mindig hozzáértő személyzetet találsz, akinek jó eséllyel a hobbija, vagy akár az élete szerves része az egész. Ha egy ilyen helyre betérsz, ott általában segítőkész emberekkel is könnyedén összefuthatsz és ezt kell tenned mielőtt egy forintot is költesz drága felszerelésre.

Budapesten számos helyen találni már szimulátor termeket, van köztük jobb és rosszabb is, de egy minimális utánajárással máris megtalálhatod a neked megfelelőt. Ott aztán lehet próbálgatni a VR-t (virtuális valóság), a három monitort, a profi kormányt és általában többféle komoly szimulátort. A teljesen kezdőknek szinte biztos, hogy megfelelő segítséget és támogatást nyújtanak, hiszen nekik is érdekük, hogy visszatérő vendégeik legyenek.

A komoly szimulátor fogalma egyébként teljesen szubjektív, de most engedjétek meg, hogy felsoroljam az általam ebbe a kategóriába sorolt játékokat szigorúan ábécé sorrendben. Automobilista, Assetto Corsa, iRacing, RaceRoom, rFactor 2. Amikor ott vagytok, ezen címek egyikével legalább fogtok találkozni, ha mégsem, akkor ott baj van. Azonnal meneküljetek át egy másik helyre!

A szimulátorozás az otthonodban nem olcsó dolog (de mi az manapság?), ezért rettentő fontos, hogy a sajátunknak érezzük ezt a dolgot, mielőtt belevágnánk a költekezésbe.

Rengetegen elképednek, amikor elmesélem mennyi pénzembe került eddig a hobbim és sokan konkrétan hülyének is néznek, mert valahogy ez társadalmilag nálunk nem elfogadott, vagy megértett. Ez egy külön probléma, amivel nem kívánok foglalkozni, csak halkan jegyezném meg, hogy egy komolyabb horgászfelszerelés, vagy egy jobb kerékpár mégis mennyibe kerül?

Na ilyenkor szoktak hebegni-habogni a „kritizálók” értelmes válasz helyett. Velük simán nem kell foglalkozni, nem mindenki fejlődik a világgal egy ütemben.

Te kedves olvasó viszont elérted ezzel a következő lépcsőt és ha innen is továbblépnél és elvinnéd az otthonodba az élményt, de még számítógéped sincs, akkor a következő cikkben segítek, hogy hogyan tovább és mennyi az annyi.