Valami beindulni látszik a hazai iRacing közösségben, főleg a hosszútávú versenyzést illetően, ugyanis rengeteg megkeresést kaptunk jobbnál jobb emberektől, hogy szeretnének csatlakozni a csapatunkhoz. Nem akarok nagyképűnek tűnni, gondolom nem csak nálunk fordul ez a jelenség elő, de sajnálatos módon egy csapat létszáma véges (legalábbis szerintünk).

Éppen ezért nagyon nehéz, amikor ezeket a jelentkezéseket el kell utasítanunk, hiszen a legtöbben kedves, adott esetben gyors, vagy épp a humorérzék és egyéb stílusjegyek miatt abszolút a csapatba illő emberek.

Az ok végtelenül egyszerű, sajnos egész egyszerűen nincs több hely. A csapatunk létszáma jelen sorok írásának pillanatában 11 fő. Amikor ennyien jelen is vagyunk mondjuk TeamSpeaken, akkor azt azért el lehet képzelni, hogy milyen. Pilótáink nagyon is aktívak (szerencsére), így nem küszködünk létszámhiánnyal, cserébe néha a káosz és zűrzavar közelébe sodródunk, például a már említett kommunikációs felületen.

A létszám bővülésével egészen biztosan megjelennének különböző személyes ellentétek a nagy számok törvénye miatt, amely szépen lassan romba döntené az egészet.

Hogyan lesz mégis csapatod?

Az iRacingről elmondható, hogy nagyon összetartó közössége van világszerte. A pilóták segítik egymást, a Twitch-en jó hangulatú beszélgetések zajlanak és a fórum is úgy működik, ahogy kell, nem beszélve arról, hogy a Reddit is beindult már.

Ahogy én egyre inkább kezdtem megismerni a közösséget hazai szinten, úgy mindig egy névbe botlottam, bármerre is néztem. Ő Balassa Péter, aki szinte hivatásként tekint arra, hogy a Magyar iRacing közösséget építse és egyben tartsa. Neki köszönhetően jött létre a Magyar iRacer HQ Discord szerver és az azon keresztül futó beszélgetések. Az általa elvégzett munkának is hála, minden lehetőség adott, hogy megtaláld azokat az embereket, akikkel jó hangulatban, vagy épp az eseményeket véresen komolyan véve kompetitív felfogásban, csapatban versenyezz.

Nem egyszerű, de járható út

Ki kell mondanom, hogy sok ember próbálkozása azzal kapcsolatban, hogy csapatban versenyezzen elhal a kényszerű elutasítást követően. Csak a hozzánk befutott jelentkezésekből 2-3 csapatot is össze lehetne rakni a roadon való endurance versenyekre, mert ahogy kivettük szavaitokból, a legtöbbeteknél ez a cél.

A megoldás végtelenül egyszerű. Muszáj ismerkednetek egymással. Akár a már említett streames oldalon, akár a Discordon, akár a Facebookos szimes csoportokban, fórumon, Redditen stb… merjetek írni egymásnak.

Önmagában az nem elég (legalábbis én úgy látom), hogy bevésel egy üzenetet, hogy csapatba versenyeznék. Kezdetnek persze nem rossz, de kezdjetek el beszélgetni egymással, hagyjátok, hogy kialakuljon az összhang. Amikor látsz valakit egy szerveren, vagy egy streamen csetelni, akkor nyugodtan írj rá és kezdeményezz beszélgetést, mert lehet hogy a jövőbeli csapattársaddal kommunikálsz. Merj csapatot alapítani, találd meg a hozzád hasonló gondolkodásúakat és vágjatok bele. Ez nem nagy dolog, hiszen mit veszíthetsz? Ha nem működik, akkor nem mentek többet együtt és kész.

A kommunikáció a kulcs

Mi úgy lettünk 11-en, hogy a csapattagok közül senki sem jelentkezett. Persze előnyből indultunk, mert az alapítás pillanatában már több, mint 10 éve ismertük egymást és a következő 3 belépővel is ez volt a helyzet, azonban ami ez után jött, abszolút járható a nulláról is.

A később érkezett pilóták közül senkit nem ismertünk. Két emberrel egy Spa 24-en ismerkedtünk meg, a már fent írt beszélgetés kezdeményező “módszerrel”, majd addig-addig mentek az iRacing privát üzenetek, míg végül egyszer csak együtt versenyeztünk, egyik napról a másikra. Volt, aki egyikünk streamjének csetjéből érkezett, mivel olyan jókat dumáltunk, hogy azt egyszerűbb volt szóban folytatni. Előfordult fordított helyzet is, hogy egy streamen irogattunk és eközben lett nagyon szimpatikus a pilóta, majd végül kis noszogatás után beadta a derekát és csatlakozott hozzánk. Ezen kívül természetesen volt olyan is, aki egy sima sprint versenyen folytatott üzenetváltás után találta magát a csapatunkban.

Érzitek mi a közös mindegyikben? Igen, a beszélgetés a megfejtés. Ha nem kommunikáltok egymással és csak meglévő csapatokba jelentkeztek, akkor az is előfordulhat, hogy soha nem fogtok találni olyat, ami hosszútávon megfelelő, akár annak ellenére sem, hogy nem veletek van a baj. Rengeteg a jó fej és ügyes magyar iRacer, viszont nagyon kevés a hazai csapat, és ezen csak ti tudtok változtatni!

A Discordon bármikor kaphatsz segítséget és azt gondolom, hogy semmi sem akadályozza azt, hogy akár a csapatok is segítsék egymást. Ez lehet egy taktika megosztása, egy jó setup, tesztek következtetéseinek leírása, stb… Nem kell velünk egy csapatban lenned ahhoz, hogy kommunikáljunk, miközben te is jól érzed magad a saját brigádoddal.

Én arra szeretnék ösztönözni mindenkit, hogy aki csapatban gondolkodik, de még nincs társa, az merjen lépni! Legyetek kicsit nyitottabbak, mert különben elmentek egymás mellett. Építsük tovább együtt ezt a remek közösséget! Remélem ez a pár sor kicsit kibillent a tétlenségből mindenkit akinek arra szüksége volt.

Azért, hogy egy picit elő is segítsük a kezdeteket létrehoztunk a saját Discord szerverünkön egy erre szolgáló csatornát, illetve a már említett Magyar iRacer HQ Discord szerveren is megtaláltok, egy pont ilyen céllal létrejött szekciót.

Hajrá srácok és lányok, tiétek a pálya!